Zo start je goed voorbereid als ondernemer!

Oriëntatie

Heb je plannen om te gaan starten als ondernemer? Oriënteer je dan goed op alles wat daarbij komt kijken. Van het schrijven van een ondernemingsplan, het werven van klanten tot boekhouding en juridische zaken. Laat je goed informeren en neem als inwoner van de gemeente Zaanstad gratis deel aan de online trainingen voor de startende ondernemer. Kijk hier voor het actuele aanbod en meld je direct aan! In de kennisbank staan veel artikelen om je verder in te lezen. Toch nog vragen? Bel of chat dan met een startersadviseur van het Startersloket.

In sommige situaties zijn er mogelijkheden om begeleid te worden in de voorbereiding op het ondernemerschap. Wil je starten met ondernemen vanuit een uitkering informeer dan bij de uitkeringsinstantie wat de mogelijkheden zijn. Zijn er geen passende mogelijkheden meld je dan, via ons contactformulier, aan bij het mobiliteitsteam (RMT) Zaanstreek-Waterland.

Stappenplan

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf? Doorloop ons handige stappenplan. In 20 stappen krijg je inzicht in de belangrijkste onderwerpen voor de startende ondernemer en ga je goed voorbereid van start!

Ondernemingsplan

Na een goede oriëntatie nog steeds overtuigd om te starten als ondernemer? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met jouw ondernemingsplan. In dit plan werk je jouw ideeën verder uit en kijk je kritisch naar de (financiële) haalbaarheid van jouw plannen. In het ondernemingsplan heb je aandacht voor je eigen ondernemersvaardigheden, kijk je naar je aanbod, de markt en de concurrentie, zorg je voor de juiste structuur en organisatie en breng je de financiële gevolgen in kaart. 

Zoals hierboven beschreven zijn er soms mogelijkheden om vanuit de overheid/gemeente begeleid te worden bij het opstarten van je eigen bedrijf. Dat kan ook gelden voor het opstellen van een ondernemingsplan. Mocht je zelf in de gelegenheid zijn om te investeren in een goede voorbereiding en een goed ondernemingsplan kijk dan hier wat het Startersloket voor jou kan betekenen en vraag vrijblijvend een offerte op. De kosten die jij maakt zijn uiteraard aftrekbaar als je straks ondernemer bent!

Huisvesting

Je plannen worden steeds concreter. Een goed moment om te kijken naar de juiste vestigingsplek voor jouw onderneming. Indien passend binnen de eigen situatie en regels de van de gemeente kan je besluiten om je bedrijf vanuit huis te starten. Een (flex) plek binnen een verzamelgebouw in de regio kan ook veel voordelen bieden of wellicht ga je op zoek naar een pand op 1 van de bedrijventerreinen binnen de gemeente Zaanstad. Ben je een creatieve maker / handarbeider? Kijk dan eens naar de vestigingsmogelijkheden binnen de maakgemeenschap De Hoop.

De gemeente Zaanstad heeft een online platform ontwikkeld om de vraag en aanbod van locaties samen te brengen en de beschikbare ruimtes binnen de gemeente efficiënter te benutten. Ben je op zoek naar een locatie voor jouw bedrijfsactiviteit kijk dan ook eens op dit platform genaamd Het Makelpunt. Wie weet vind jij daar jouw nieuwe werk- of vergaderplek!

Omgevingswet

Belangrijk is dat je goed onderzoekt of de locatie die je kiest geschikt is voor jouw ondernemingsactiviteiten. Welke regels er gelden voor het gebruik van een bepaalde locatie staan onder andere omschreven in het bestemmingsplan. Per 1 januari 2024 is echter de Omgevingswet ingegaan. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.

Netwerken

Ondernemen doe je niet alleen. De meest succesvolle ondernemers hebben een groot netwerk. Binnen de gemeente Zaanstad zijn er ondernemersverenigingen waar je lid van kan worden. Ook social media is een belangrijk middel om je netwerk te vergroten. Voor ondernemers zijn er diverse groepen te vinden waarbij je kan aansluiten. Denk bijvoorbeeld eens aan de groep Zzp'er, durf te vragen op facebook.

Financiering / Subsidie

Veel startende ondernemers hebben financiële middelen nodig om de ondernemersplannen te kunnen uitvoeren. In bijna alle gevallen is het meebrengen van eigen geld noodzakelijk. Waar nodig dient dit aangevuld te worden met andere financiële middelen. Je kan hierbij denken aan geld van de bank, microfinanciering of crowdfunding. Een veel gestelde vraag is of er ook subsidies zijn voor startende ondernemers. In de regel zijn die er niet. Echter regionaal of bijvoorbeeld per sector of thema zijn er soms wel middelen beschikbaar. Check de subsidie- financieringswijzer welke regelingen er beschikbaar zijn. Of er ook in de gemeente Zaanstad subsidies beschikbaar zijn lees je hier.

Over de gemeente Zaanstad

Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente is de grootste in de regio Zaanstreek-Waterland. Gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam. De gemeente maakt deel uit van de plusregio stadsregio Amsterdam en valt onder de veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland.

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer volg je natuurlijk alle relevante ontwikkelingen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Terug naar overzicht