Aan huis een bedrijf starten?, zo werkt het!

Goed nieuws! Een bedrijf aan huis starten in de gemeente Zaanstad is toegestaan.

Bedrijf aan huis

Aan huis verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten vanuit huis dragen namelijk bij aan de werkgelegenheid en levendigheid in de stad.

In de gemeente Zaanstad werkt een groot deel van de startende ondernemers vanuit huis. De volgende beroepen worden gestimuleerd om vanuit huis te werken:

  • zakelijke dienstverlening
  • (para) medische beroepen
  • therapeutische beroepen
  • creatieve sector
  • kunstzinnige beroepen

Belangrijke voorwaarde

Een bedrijf starten vanuit huis is in de gemeente Zaanstad dus geen probleem. Aangezien je woning en de woonwijk primair bedoeld is om prettig te kunnen wonen moet er wel voldaan worden aan de aan de onderstaande voorwaarden:

  • de woonfunctie van het huis blijft behouden;
  • het bedrijf maximaal 30% van de bruto vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en erfbebouwing beslaat, met een maximum van 45 m2;

Let op: detailhandel, horeca en beroepen die (milieu)overlast bezorgen, zijn niet toegestaan.

Omgevingswet

Bovenstaande informatie heeft voornamelijk betrekking op wetgeving rondom ruimtelijke ordening. Deze en andere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu is per 1 januari 2024 gebundeld in de Omgevingswet. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.

Wil je op de hoogte blijven van de berichten van overheidsinstanties die invloed hebben op jouw omgeving  maak dan gebruik van de mailservice op overheid.nl

Impact op de omgeving

Belangrijk is om altijd goed in te schatten wat de impact van jouw ondernemingsactiviteit is op het gebruik van jouw woning en de omgeving. De uitoefening van je bedrijf mag namelijk geen overlast veroorzaken. Deze overlast kan in vele vormen, vaak onbewust en onbedoeld, wel snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, geur en parkeer- en verkeersdrukte. Wat je natuurlijk niet wilt is dat je jouw bedrijf aan huis moet sluiten omdat je niet voldoet aan de eisen of dat er klachten komen van de buren. Twijfel je of je voldoet aan alle voorwaarden, neem dan contact op met de gemeente Zaanstad.

Meer weten over waar je nog meer op moet letten als je een bedrijf aan huis start? Lees dan ook dit kennisartikel.

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer volg je natuurlijk alle relevante ontwikkelingen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Terug naar overzicht