Aan huis een bedrijf starten?, zo werkt het!

Goed nieuws! Een bedrijf aan huis starten in de gemeente Zaanstad is toegestaan.

Bedrijf aan huis

Aan huis verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten vanuit huis dragen namelijk bij aan de werkgelegenheid en levendigheid in de stad.

In de gemeente Zaanstad werkt een groot deel van de startende ondernemers vanuit huis. De volgende beroepen worden gestimuleerd om vanuit huis te werken:

  • zakelijke dienstverlening
  • (para) medische beroepen
  • therapeutische beroepen
  • creatieve sector
  • kunstzinnige beroepen

Belangrijke voorwaarde

Een bedrijf starten vanuit huis is in de gemeente Zaanstad dus geen probleem. Aangezien je woning en de woonwijk primair bedoeld is om prettig te kunnen wonen moet er wel voldaan worden aan de aan de onderstaande voorwaarden:

  • de woonfunctie van het huis blijft behouden;
  • het bedrijf maximaal 30% van de bruto vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en erfbebouwing beslaat, met een maximum van 45 m2;

Let op: detailhandel, horeca en beroepen die (milieu)overlast bezorgen, zijn niet toegestaan.

Bestemmingsplan

Wil je exact weten wat wel en niet mag op jouw woonadres raadpleeg dan het bestemmingsplan van de gemeente Zaanstad.

Impact op de omgeving

Belangrijk is om altijd goed in te schatten wat de impact van jouw ondernemingsactiviteit is op het gebruik van jouw woning en de omgeving. De uitoefening van je bedrijf mag namelijk geen overlast veroorzaken. Deze overlast kan in vele vormen, vaak onbewust en onbedoeld, wel snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, geur en parkeer- en verkeersdrukte. Wat je natuurlijk niet wilt is dat je jouw bedrijf aan huis moet sluiten omdat je niet voldoet aan de eisen of dat er klachten komen van de buren. Twijfel je of je voldoet aan alle voorwaarden, neem dan contact op met de gemeente Zaanstad.

Meer weten over waar je nog meer op moet letten als je een bedrijf aan huis start? Lees dan ook dit kennisartikel.

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer in de regio volg je natuurlijk de lokale ontwikkelingen voor ondernemers. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en blijf ook op de hoogte van onze activiteiten. Je ontvangt dan ca. 8-10 keer per jaar de nieuwsbrief van het Startersloket. Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Terug naar overzicht