Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Bronnen voor marktonderzoek

Starten als ondernemer doe je niet zomaar: er komt aardig wat bij kijken. Je hebt een goed idee en wilt dit gaan uitwerken. Maar is er wel interesse in jouw dienst of product? Om deze vraag te kunnen beantwoorden begin je met een marktonderzoek. Maar hoe kom je aan de juiste informatie?

Waar vind je de juiste informatie

Om de markt voor jouw product of dienst in kaart te kunnen brengen, onderzoek je allereerst de branche waarin je wilt gaan starten als ondernemer. De juiste informatie geeft een beeld van wat er in jouw sector speelt en van het verloop in de afgelopen jaren. Met deze informatie kun je ook ontdekken wat de vooruitzichten zijn. Hoe ziet de toekomst er voor deze branche uit? Hoe is het gesteld met de prijzen in de markt en waar moet je als startende ondernemer rekening mee houden? Raadpleeg hierbij zeker ook jouw potentiële opdrachtgevers. Zij werken al jaren in de branche en weten immers heel goed wat belangrijk is voor een starter en wat er speelt.

Branchegegevens

Om jou een handje te helpen bij dit marktonderzoek hebben we alle belangrijke informatie, branchegegevens en websites op een rijtje gezet. Klik op de beroepsgroep waarin je als ondernemer wilt gaan starten en vind nog meer handige informatie.

Brancheverengingen

In veel branches zijn inmiddels brancheverenging ontstaan ten behoeve van onder andere collectieve belangenbehartiging en informatiedeling. Gebruik onderstaande links om te achterhalen of er ook een verenging aanwezig is binnen de branche waarin jij gaat starten:

overzicht Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid 

overzicht MKB Nederland

overzicht Ondernemingsplein

 

Vakbladen en vakbeurzen

Binnen de meeste branches worden vakbladen uitgegeven die waardevolle informatie bevatten over de laatste trends en ontwikkelingen. Voor het leggen van contacten met partijen die binnen jouw branche actief zijn kan je nagaan of er ook vakbeurzen worden georganiseerd. Een ideale plek om te netwerken en informatie te verzamelen.

Social media   

Ook social media is zeer geschikt om informatie uit de branche op te halen. Volg bijvoorbeeld een branchevereniging of toonaangevend bedrijf in jouw sector. Op LinkedIn heb je binnen veel vakgebieden bijvoorbeeld ook groepen waar interessante informatie wordt gedeeld.

Blog

5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


Ondernemers tegen Corona, wie wint?


Lees meer

Nieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in Zaanstad
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er in Zaanstad?
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in de gemeente Zaanstad
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer