Het basisprincipe is dat je niet elke type bedrijf bedrijf mag starten in je eigen woning. In het bestemmingsplan van jouw gemeente staat hoogstwaarschijnlijk dat jouw huis een woonbestemming heeft. Voor het uitoefenen van bepaalde beroepen wordt een bedrijf aan huis echter meestal wel gedoogd. Dit verschilt per gemeente en is afhankelijk van het bestemmingsplan. Hierbij is het belangrijk om altijd goed in te schatten wat de impact van jouw ondernemingsactiviteit is op het gebruik van jouw woning en de omgeving. De uitoefening van je bedrijf mag namelijk geen overlast veroorzaken. Deze overlast kan in vele vormen, vaak onbewust en onbedoeld, wel snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, geur en parkeer- en verkeersdrukte. Wil je exact weten wat wel en niet mag op jouw woonadres raadpleeg dan het bestemmingsplan.
Let op: per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.
Voor het maken van openbaar zichtbare reclame gelden strenge regels die per gemeente kunnen verschillen. De exacte regels in jouw gemeente zijn vastgelegd in een zogeheten APV. Dit staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Ben je aan het ondernemen vanuit een huis dat (grotendeels) een woonbestemming heeft dan mag je in geen geval reclameborden plaatsen. Ook met logo’s en vermelding van je bedrijfsnaam op bijvoorbeeld je voordeur of raam moet je zeer terughoudend te zijn. Dit kan al snel het woonkarakter van je woning en de buurt verstoren en tot klachten van omwonenden leiden.
Het is ook verstandig om je huur- of koopcontract / hypotheekakte) even goed na te lezen. Hier kunnen bepalingen in staan over het zakelijk gebruik van jouw huur- of koopwoning.
Als je gaat ondernemen, heb je ook bijpassende zakelijke verzekeringen nodig. Je privé verzekeringen dekken namelijk geen schades / claims die ontstaan door zakelijke handelingen.
Als je vanuit huis een bedrijf gaat starten, ga je wellicht ook investeren om je werkruimte geschikt te maken. Om vast te stellen of je recht hebt op aftrek van kosten voor een werkruimte heeft te Belastingdienst een handige "rekenhulp" ontwikkeld.
Mocht het starten van je bedrijf vanuit huis niet mogelijk zijn, of wil je ook wel eens buiten de deur werken, dan zijn er in veel gemeenten tegenwoordig zogeheten flexplekken te huren. Veelal zijn die te vinden in een verzamelgebouw met waar je flexibel een kantoorruimte of werkplek kunt reserveren en gebruik kunt maken van bijbehorende faciliteiten, zoals catering en vergaderruimtes. Hierbij maak je doorgaans gebruik van korte huurcontracten, die je per maand of soms voor een halfjaar kunt afsluiten. Sommige flexibele kantoren zijn zelfs al vanaf één uur te huren. Bijkomend voordeel is dat je sneller in contact komt met andere ondernemers, wat weer goed is voor de uitbreiding van je zakelijke netwerk. Ontdek hier welk soort werkplek het beste bij jouw past.
Tip: kijk ook eens of andere ondernemers wellicht op bepaalde tijden of dagen een ruimte beschikbaar hebben.
Een eigen bedrijf starten vanuit huis is ook gewoon ondernemen. Bereid je dus goed voor op alle aspecten die hierbij komen kijken. Wij hebben hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je niets vergeet. Zoals bijvoorbeeld het kiezen van de juiste rechtsvorm, het afsluiten van zakelijke verzekeringen en het voldoen aan je belastingverplichtingen.
Wist je dat jaarlijks ruim 250.000 personen in Nederland een eigen bedrijf starten. Tussen deze grote groep nieuwe ondernemers en alle bestaande ondernemers moet jij je hoofd boven water zien te houden. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je voor een vliegende start?