Welke type lijfrentes zijn er?

Wat is lijfrente?

Lijfrente is een individueel aanvullend pensioen, ook wel derde pijler pensioen genoemd. We onderscheiden een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase wordt er vermogen opgebouwd, waarbij je periodiek een bedrag inlegt. Met deze pot geld dien je op een bepaald moment een uitkering aan te kopen. Dit noemen we de uitkeringsfase.

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

Als zzp'er kun je kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De premie die je als zzp'er voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van het box 1-inkomen. Voor deze aftrek gelden deze voorwaarden:

  • Je moet zelf de premies betalen;
  • Je moet jaarruimte en/of reserveringsruimte beschikbaar hebben.

Drie type lijfrentes

Er zijn drie type lijfrentes:

  • een verzekerde lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij;
  • een spaarlijfrente bij een bank of andere financiële instelling (banksparen);
  • een beleggingslijfrente bij een beheerder van een beleggingsinstelling.

De verzekerde lijfrente is inmiddels uit de gratie geraakt omdat dit in het verleden heel vaak woekerpolissen waren. De spaar- en beleggingslijfrente bestaan sinds 2008 en zijn populairder. Bij de eerste staat je geld vast tegen een (lage) rente. Bij de tweede wordt je geld belegd. Hierbij heb je een hoger verwacht rendement maar ook een hoger risico. Door lifecycle beleggen wordt dit risico beperkt.

Voor al deze spaarvormen geldt dat je het opgebouwde tegoed van jouw lijfrenterekening uiterlijk op vijf jaar na de AOW-leeftijd gebruiken om een uitkering aan te kopen.

  • Een levenslange uitkering kun je aankopen bij een levensverzekeringsmaatschappij. Deze uitkeringen eindigen uiterlijk bij overlijden van degene die de uitkeringen ontvangt;
  • Je koopt bij een bank of andere financiële instelling een recht op een uitkering in termijnen.
    Deze uitkering in termijnen moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
    - iedere termijn moet even groot zijn;
    - de periode tussen iedere termijn is even lang;
    - tussen twee termijnen zit niet meer dan 1 jaar.

Stakingslijfrente

Als jij stopt als zzp'er, kun je stakingswinst maken. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging. De stakingswinst maakt deel uit van jouw inkomen in het jaar van staking. Over de stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen. Om dit te voorkomen kun je (een deel van) de stakingswinst tegen gunstige belastingvoorwaarden omzetten in een (stakings)lijfrente. Het berekenen van de stakingswinst is ingewikkeld en het is dan ook verstandig om je hierin te laten adviseren.

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Blog

Startende ondernemers opgelet: Het regenboogsyndroom ligt op de loer!

Frank Baltes

We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Terug naar overzicht