Wat is een gebroken of verlengd boekjaar?

Wanneer is er sprake van een verlengd boekjaar?

Als je in het midden van het kalenderjaar met jouw onderneming start, dan heb je te maken met een gebroken boekjaar. Je kunt er dan bij een besloten vennootschap (niet bij een eenmanszaak of vof) voor kiezen om een verlengd boekjaar aan te vragen. Het boekjaar loopt in dat geval tot 31 december van het daaropvolgende jaar. Daardoor heb je de mogelijkheid om in 2026 belasting te betalen over omzet die je in 2024 maakt. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Waar moet je op letten bij een verlengd boekjaar?

Houd met de keuze voor een verlengd boekjaar rekening met de volgende zaken:

Hoe meer je investeert, hoe lager de investeringsaftrek. Het kan voordeliger zijn om investeringen te verdelen over twee boekjaren (waarvan één gebroken boekjaar) in plaats van één verlengd boekjaar.

Het kan zijn dat belastingtarieven in het volgende jaar omhoog gaan. In dit geval betaal je over beide jaren het verhoogde tarief. Als de belastingtarieven verlagen, pakt het voordelig voor je uit. 

Hoe of wanneer profiteer je van een verlengd boekjaar?

Een verlengd boekjaar heeft enkele voordelen

Door het gebroken boekjaar en een opvolgend boekjaar samen te voegen kun je de kosten verdelen. Dit scheelt aanzienlijk in de administratieve en accountantskosten voor het opstellen van de jaarrekening.

Bij de opstart van een nieuwe onderneming duurt het vaak enkele maanden (of jaren) voordat er winst wordt gemaakt. Met een verlengd boekjaar kun je de opstartverliezen met de winsten van de laatste maanden compenseren.

Omdat de jaarrekening in de moeilijke opstartfase van het gebroken boekjaar nog niet hoeft te worden gepubliceerd, schrik je er ook geen klanten of leveranciers mee af.

Er zijn ook een aantal consequenties van een verlengd boekjaar. Zo heeft een verlengd boekjaar gevolgen bij de aangifte van je vennootschapsbelasting, het opstellen van je openingsbalans en het deponeren van de jaarrekening. Een fiscalist kan je helpen meer details en antwoorden te geven over dit onderwerp.

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Nieuws

Versoepelde kleineondernemersregeling trekt meer ondernemers

14-11-2024

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2025. De Belastingdienst ziet een toename in de populariteit van de regeling: sinds 1 oktober hebben zich al 10.650 kleine ondernemers aangemeld. Dat is bijna drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode.

Terug naar overzicht