Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder huidige en recent afgestudeerde mbo-studenten, dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens de opening van het mbo-jaar. Een op de tien ondernemingsgezinde mbo’ers is er zeker van dat hij of zij een eigen onderneming wil starten, 4 op de 5 overwegen het serieus. Er zitten bijna 500.000 studenten op het middelbaar beroepsonderwijs.

„Een groot deel van de mbo’ers die later (waarschijnlijk) voor zichzelf willen beginnen, willen dat graag omdat ze dan meer vrijheid hebben”, aldus de onderzoekers. De voordelen: ze kunnen hun eigen werkdagen inplannen en verwachten als ondernemer meer te verdienen. Ruim een derde lijkt het juist leuker om voor een baas te werken.

Het liefst gaat de afgestudeerde mbo’er in de eigen regio aan het werk. Een meerderheid geeft aan niet bereid te zijn om te verhuizen naar een andere plek in het land, ook niet als er daar betere baankansen zijn. Liever blijven ze dichtbij vrienden en familie. „Vaak wordt genoemd dat de noodzaak er niet toe is. Zij zien voldoende mogelijkheden in de eigen regio.”

Dansworkshops

Dewey Everts uit Winschoten heeft, na een acteursopleiding en een mbo-studie bedrijfsadministratie bij het Alfa-college, sinds augustus haar eigen bedrijf: „Ik geef dansworkshops en theaterlessen en ik ben in te huren als actrice.”

Dat ze wilde gaan ondernemen, wist Dewey al van jongs af aan. „Ik zag veel mensen chagrijnig van werk weer naar huis gaan, ik wilde werk waar ik plezier aan kan beleven. Nu kan ik mijn schema zelf invullen, verschillende opdrachten uitvoeren en van mijn hobby mijn werk maken. Voorlopig doe ik dat lekker vanuit Groningen, waar ik veel connecties heb.”

Fijn dat mbo-studenten dicht bij huis willen blijven, aldus Adnan Tekin van de MBO Raad, ook omdat in krimpregio’s vraag is naar geschoolde krachten. „We leiden natuurlijk ook op voor de regio, zodat deze economisch aantrekkelijk blijft.”

De ondervraagde studenten zijn overwegend positief over de toekomst: ruim zeven op de tien denken een baan te vinden die bij ze past. Zes op de tien verwachten een goed salaris. Vooral banen in de techniek, verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs verdienen goed, het gevolg van grote tekorten.

Qua ondernemerschap is wel meer bijscholing gewenst: een meerderheid geeft aan dat ze nog niet helemaal bekend zijn met de mogelijkheden en regels rond het beginnen van een bedrijf.

Er zijn ook risico’s: zzp’ers moeten hun eigen pensioen opbouwen, moeten rekening houden met onregelmatig inkomen en kunnen geen betaalde vakanties opnemen. Het kabinet wil dat zelfstandigen in het vervolg ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Bron: NHD

Terug naar overzicht