Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Ondernemers tegen Corona, wie wint?

Niels Krommenhoek
19 mei 2021

Veel mensen willen niet werken voor een baas, maar eigen baas zijn. Je eigen tijd indelen, zelf verantwoordelijk zijn en vooral meer vrijheid. Toch is ondernemen niet altijd leuk, neem nou de afgelopen twaalf maanden. Door de coronacrisis is ondernemen even helemaal niet zo leuk. Niet zo leuk hoor ik u denken? Het is eigenlijk gewoon verschrikkelijk. Het ondernemersleed dat corona heet.

Volharden & doorzetten

De coronacrisis vraagt veel van ondernemers, niet alleen van hun uithoudingsvermogen maar ook van hun creativiteit. Voor sommigen is een plan B meer dan nodig. Het roer volledig omgooien of een andere koers varen, het is aan de orde van de dag. Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Ook stoppen is soms een optie. Al zit dat de meest ondernemers niet in het bloed. Zzp lijkt sinds maart 2020 te staan voor zelfstandig zonder poen. Iedereen is toe aan vrijheid, dat geldt zeker voor ondernemers. Corona is lastig, krachtig, volhardend, vastberaden, eigenwijs en doorzettend. Kenmerken die ook zeker passen bij een gemiddelde ondernemer.

Stilstaan & overleven

TOZO, TONK & TVL, zijn dat vaccins? Je blijft hopelijk beschermd tegen failliet gaan. Veel ondernemers zien door de hoeveelheid regelingen het overzicht niet meer. Ondernemen staat al een jaar voor overleven. Het lijkt wel alsof het leven stilstaat en dat is nou net iets waar ondernemers slecht tegen kunnen. Want stilstaan is achteruitgang. Een jaar je passie niet kunnen uitoefenen, je droom waar je jaren hard voor gewerkt en gespaard hebt. Het perspectief lijkt verder weg dan ooit. Die stip op de horizon is er, maar toch ook weer niet. Want hoe ziet alles er straks uit als bijna iedereen die prik heeft gekregen. Je voelt de onzekerheid. Stoppen of doorgaan?

Wie durft nog te starten? 

Ik vind het fijn om ondernemers te helpen in deze bizarre tijd, maar voel ook de pijn en het virus met al zijn venijn. Het is even niet leuk om ondernemer te zijn. Je voelt je werkloos en gespannen, maar nog veel erger, je zit thuis en je gehele inkomen is weg! Bij mij heerst altijd het respect voor ondernemers die risico’s durven te nemen en hun dromen najagen. Maar dit is simpelweg voor de meesten niet leuk meer. Deze coronacrisis kan ook niet goed zijn voor de promotie van ondernemerschap, wie durft er nu nog een bedrijf te starten? Een winkel of een restaurant bijvoorbeeld? Jongeren denken vast wat een ellende, doe mij maar een baan in loondienst. 

Strijdbaarder dan het virus

Kunnen en gaan we hier iets van leren? Ja een buffer is toch wel noodzakelijk. Maar met een virus als dit en alle maatregelen hebben we nog nooit te maken gehad. Het is puur overmacht. Door corona wordt er heel veel geduld van je gevraagd als ondernemer en dat is iets wat ondernemers van nature juist niet hebben. Maar er komen betere tijden. En dan wil iedereen weer starten en een bedrijf runnen. Uiteindelijk zijn ondernemers namelijk strijdbaarder dan een virus. En dan wordt ondernemen weer leuk! Op langere termijn winnen de ondernemers de strijd tegen het vervelende virus.

Niels Krommenhoek

Klantmanager Zelfstandigen, Gemeente Zaanstad

Regionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer