Je leest het goed: als (startende) ondernemer hoef je in 2023 over een winst tot € 32.193,- geen belasting te betalen.

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.

Voorbeeld

Stel, je bent startende ondernemer met een te verwachten winst uit onderneming (als eenmanszaak, dus geen bv) van € 32.193,-. Je hebt geen andere inkomsten en je hebt 1.225 uur gewerkt, waarmee je aan het urencriterium voldoet. Om zo min mogelijk belasting te betalen over je welverdiende winst, kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten.

Als (startende) ondernemer heb je mogelijk recht op onderstaande aftrekposten:

Zelfstandigenaftrek

Startersaftrek

Oudedagsreserve

MKB winstvrijstelling

Toepassing heffingskortingen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is de grootste aftrekpost voor (startende) ondernemer. Je komt hiervoor in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een bedrag aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. De zelfstandigenaftrek is in 2023 een bedrag van € 5.030,-. Als je startende ondernemer bent, kan deze aftrekpost nog hoger uitvallen. Je mag dan het bedrag namelijk verhogen met nog eens € 2.123,-: dit is de zogenaamde startersaftrek. Deze mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van jouw onderneming. Daarom is het belangrijk goed te kijken of het toepassen van de aftrek loont. Geeft het je maar een klein voordeel, dan kun je eventueel ook wachten tot het volgende jaar, waarin je er misschien meer aan hebt.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt in 2023 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Als jij winst maakt van € 32.193,- komt dat neer op € 3.506,-. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium om MKB winstvrijstelling te krijgen. 

"Als (startende) ondernemer hoef je in 2023 over een winst tot € 32.193,- geen belasting te betalen!"

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook als (startende) ondernemer kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

Iedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat € 3.070,- in 2023 (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van €22.661,-). Als je geen andere inkomsten hebt, maar bijvoorbeeld wel een parttime baan, dan wordt de algemene heffingskorting daar al over berekend. Dit kun je dan niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen. Aangezien de heffingskorting wordt berekend over de belastbare winst na aftrek van o.a. zelfstandigenaftrek ontvang je in dit rekenvoorbeeld dan ook de maximaal mogelijke heffingskorting.

Arbeidskorting

Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op arbeidskorting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In bovenstaand voorbeeld met een winst van € 32.193,- bedraagt de arbeidskorting € 4.882,-.

De berekening inkomstenbelasting als (startende) ondernemer

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar kom je daarmee ook écht uit op €32.193,-? Om dat aan te tonen, gaan we over naar het leukste gedeelte van dit artikel: de berekening!

Voor de berekening gaan we ervan uit dat je een startende ondernemer bent en dat je voldoet aan het urencriterium. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt geen bijverdiensten. Daarnaast heb je flink moeten investeren in je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In dit voorbeeld kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

Winst uit onderneming 

€   32.193

- Zelfstandigenaftrek

€     5.030

- Startersaftrek

€     2.123

Winst voor MKB winstvrijstelling

€   25.040

- MKB-winstvrijstelling

€    3.506

Belastbare inkomsten

€ 21.534

                                   
We hebben nu het belastbaar inkomen. Hiervan zijn de aftrekposten waar je als (startende) ondernemer gebruik van kunt maken al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in box 1, waarna er nog kortingen afgaan.

Te betalen belasting

(36,93% over € 21.534)

 

€ 7.952

- Algemene heffingskorting  

€ 3.070

- Arbeidskorting

€ 4.882

Totaal

€ 0


TIP Maak zelf jouw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

LET OP! Je betaalt nog wel een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW), echter dat is geen belasting maar een sociale premie. In dit rekenvoorbeeld voor 2023 is dat 5,45% over € 21.534 = € 1.169,-.

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Agenda

Online
Online

Nieuws

Driekwart Noord-Hollandse ondernemers ziet ondernemingsklimaat verder verslechteren

19-02-2024

Volgens ondernemers in Noord-Holland is het ondernemingsklimaat in Nederland het afgelopen jaar op veel fronten verder verslechterd. Bijna de helft (41 procent) van de ondernemers vindt Nederland geen aantrekkelijk land om in te ondernemen en een kwart overweegt een vertrek uit ons land.

In 20 stappen de start van je bedrijf

Wil jij goed voorbereid starten als ondernemer? Volg ons praktische stappenplan en ontdek waar je als ondernemer aan moet denken! Heb je alles doorlopen? Vraag jouw starterscertificaat aan!

Blogger:

Joeri Goede

Joeri Goede heeft jarenlange ervaring als startersadviseur bij de Kamer van Koophandel en is initiatiefnemer van Stichting Startersloket. Regelmatig deelt Joeri zijn kennis in deze rubriek.

Terug naar overzicht