Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Lockdown en coronamaatregelen dwingen zzp’er tot werktijdverkorting

06 januari 2022

De coronamaatregelen en lockdowns hebben een veel grotere impact op zelfstandigen dan op werknemers. In de eerste lockdown zijn zzp’ers gemiddeld ruim 5 uur minder gaan werken. Dat blijkt uit een analyse van economen van de Universiteit van Leiden.

De economen hebben de lockdowns in 2020 en de eerste helft van 2021 geanalyseerd. Die geven voldoende informatie om aan te nemen dat ook de huidige lockdown voor problemen zorgt bij zelfstandigen. Dit terwijl de Tozo-regeling sinds 1 oktober is vervallen. Een zzp’er in nood kan immers makkelijk bij een werkgever aan de slag, was het idee. Zzp’ers kunnen nu alleen nog een beroep doen op de bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Die wordt alleen verstrekt als een bedrijf levensvatbaar is.

Een zelfstandige werkt normaal gesproken gemiddeld 34,4 uur per week, tegen 27,5 uur door een werknemer. Door de coronamaatregelen en de lockdowns is het aantal uren bij zzp’ers met 15,2% ingezakt, terwijl werknemers maar 4,4% minder zijn gaan werken. Grootste terugval maakt de cultuur- en recreatiesector: van gemiddeld dertig naar twintig uur. Bij de zakelijke dienstverlening valt de klap mee. Dat komt volgens de onderzoekers omdat deze zzp’ers meer diensten online zijn gaan aanbieden.

Opleidingsniveau maakt ook verschil: voor de middelbaar en hoogopgeleide zelfstandigen kostten de eerste lockdown de meeste uren, maar dat herstelt zich na medio vorig jaar. De lager opgeleide zelfstandigen uren krijgen nu juist grotere klappen.

Bron: FD

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Regionale kennispartners

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer