Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Kabinet treft nieuwe belastingmaatregelen: urencriterium voor ondernemers versoepeld

11 februari 2021

In tijden van de coronacrisis is het voor veel zelfstandigen onmogelijk om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen. En dat is niet onbelangrijk, want met deze uren kun je aanspraak maken op de zelfstandigen- en misschien wel startersaftrek. Een groot fiscaal voordeel voor (startende) ondernemers. Gelukkig is er goed nieuws: zelfstandigen houden recht op de zelfstandigenaftrek nu ze minder werk hebben, ook de ondernemers die sterk seizoensgebonden werken.

Versoepeling urencriterium

Normaliter kan men alleen van de zelfstandigenaftrek gebruikmaken als er 1.225 uur per jaar aan de onderneming besteed worden en men ondernemer is voor de inkomstenbelasting. 

Om te voorkomen dat zelfstandigen het recht op de aftrek verliezen gaat de Belastingdienst er van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 vanuit dat deze groep ten minste 24 uur per week aan de onderneming hebben besteed, ook als je dit niet werkelijk hebt gedaan.

De seizoensgebonden ondernemers waar de piek in de werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 januari tot 1 juli ligt, mag uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. De uren over 2019 moet je dan wel aannemelijk kunnen maken. 

Ook voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 geldt bovenstaande versoepeling van het urencriterium. Let op: dit geldt dus niet voor de maanden oktober, november en december van 2020 (Q4 2020).

Arbeidsongeschikt?

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor jouw aangifte inkomstenbelasting over 2021 van uitgaan dat je in die periode ten minste 16 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed.

Bron: Rijksoverheid

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

 

agenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer