Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Stap 7: Kies je bedrijfs- en domeinnaam

Je bent bijna zover op je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van koophandel. Het is hierbij belangrijk dat je precies weet wat je bedrijfsactiviteiten zijn, maar ook wat je bedrijfsnaam gaat worden.

Met de juiste naam ben je goed herkenbaar

Handelsnaam

Er worden vanuit de wet verschillend eisen gesteld aan een handelsnaam, Zo mag je handelsnaam niet verwarrend zijn met bestaande handelsnamen. Heb je al een naam bedacht? Check dan altijd het Handelsregister om te ontdekken of deze naam al wordt gebruikt. Verder mag je naam niet misleidend zijn. Doe je dus niet anders of groter voor, gebruik geen bestaande merknamen en het gebruik van andermans persoonsnaam is niet toegestaan.

Huisstijl   

Je bedrijfsnaam moet passen bij je bedrijfsactiviteit en waar mogelijk herkenbaar zijn voor je klanten. Je bedrijfsnaam is onderdeel van je huisstijl, dit is een mix van uitingen die jouw uitstraling bepaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een logo, kleuren en lettertype. Een goeie passende bedrijfsnaam kan een bijdrage leven aan jouw succes als ondernemer en bijvoorbeeld ook aan de vindbaarheid op internet. Ga je de grens over met je bedrijf? Check dan ook de bruikbaarheid van je naam in het buitenland!

Tip: maak een lijstje met meerdere opties en leg deze eens voor aan andere mensen of toekomstige klanten. Heb je verschillende activiteiten die vragen om een aparte handelsnaam. Geen probleem! Bij een eenmanszaak heb je de mogelijkheid om meerdere bedrijfsnamen te registeren. 

Domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke naam van een website op internet. Deze domeinnaam hoeft niet hetzelfde te zijn als je bedrijfsnaam. Bedenk 1 of meerdere namen / zinnen die passen bij jouw bedrijfsactiviteit. Wil je controleren of jouw domeinnaam nog niet gebruikt wordt ga dan naar www.sidn.nl. Is jouw naam nog beschikbaar, leg dan deze domeinnaam vast via een hostingprovider.

Merknaam

Heb je producten of diensten met een specifieke eigen merknaam? Via het merkenrecht kan je deze naam beschermen. Voor de Benelux kan je hiervoor terecht bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int). Een merk kan een bedrijfsnaam zijn, maar ook een logo, de vorm van een product of zelfs een bepaalde kleur of specifieke klank. Via het merkenregister kan je controleren of je merknaam nog beschikbaar is: https://www.boip.int/nl/merkenregister

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Ga naar stap 8: Kies een rechtsvorm

Ga naar stap 6: Bedenk een bedrijfs- en marketingstrategie

Ga terug naar: Start met het stappenplan van het Startersloket

agenda

Data ophalen ...

Blog

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Succesvol starten als ondernemer in de gemeente Zaanstad
Een bedrijf aan huis starten in de gemeente Zaanstad
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Tijdelijke regeling subsidie evenementen (TRSEC)
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer