Alles over de wet DBA en modelovereenkomsten

Wat gebeurde er toen de wet DBA van kracht ging?

In 2015 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie’ (DBA) aangenomen. Op 26 januari 2016 heeft de Eerste Kamer gestemd over de wet. Naar aanleiding hiervan is de VAR per 1 mei 2016 komen te vervallen. In plaats van de VAR is er een systeem met door de Belastingdienst vooraf goedgekeurde modelovereenkomsten in het leven geroepen.

Wat betekenen modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

Door het wegvallen van de VAR kun je als zzp'er de opdrachtgever niet langer vrijwaren voor het inhouden en afdragen van loonheffingen.

De Belastingdienst moet de werksituatie van een zzp’er nu goedkeuren aan de hand van tevoren getoetste overeenkomsten. De opdrachtgever weet dan ook dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden. Die overeenkomsten moeten dan wel zo zijn opgesteld dat geen sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk zullen zzp’er en opdrachtgever uiteraard wel conform die overeenkomst moeten werken om die vrijwaring van de Belastingdienst te kunnen behouden.

De Belastingdienst heeft al meerdere goedgekeurde overeenkomsten op hun website gepubliceerd. Voor de tussenkomstbureaus is er ook al een overeenkomst gepubliceerd.

Daarnaast geldt voor zzp’ers dat zij nog steeds moeten kunnen aantonen dat zij aan de fiscale criteria van het ondernemerschap voldoen om recht te hebben op de fiscale voordelen. Als je (buiten dienstbetrekking) kunt werken met een goedgekeurde modelovereenkomst maar je kunt niet aantonen dat je ondernemer bent, doordat je bijvoorbeeld maar één opdrachtgever hebt, dan word je door de belastingdienst voortaan gezien als resultaatgenieter.

Wat voor modelovereenkomsten zijn er beschikbaar?

Er zijn drie categorieën modelovereenkomsten beschikbaar.

De eerste is de al genoemde algemene overeenkomst, opgesteld door externe partijen, soms samen met de Belastingdienst. Hiermee zijn bijna alle arbeidsrelaties, waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking, gedekt.

De tweede categorie bestaat uit voorbeeldovereenkomsten voor bedrijfstakken en beroepsgroepen. Sectoren en belangenorganisaties kunnen deze voorleggen. Ze zijn bedoeld voor iedereen die volgens de voorwaarden van de betreffende branche of beroepsgroep werkt.

Als derde is er nog de individuele overeenkomst. Individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers kunnen deze voorleggen aan de Belastingdienst.

Hoe lang is een goedgekeurde modelovereenkomst geldig?

Als er niets aan de werksituatie en afspraken in de overeenkomst wijzigt dan is de overeenkomst maximaal 5 jaar geldig. Verandert je werksituatie dan zal je sowieso moeten kijken of je nog met de modelovereenkomst kunt werken of dat deze moet worden aangepast aan de veranderende werksituatie.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online

Blog

6 redenen waarom het belangrijk is om verschillende verdienmodellen te hanteren!

Joeri Goede

In de wereld van het ondernemerschap is het belangrijk om niet afhankelijk te zijn van slechts één inkomstenbron. Dit kan jou namelijk kwetsbaar maken. Heb je er wel eens over nagedacht dat je wellicht verschillende verdienmodellen kunt hanteren? Dit is natuurlijk niet van toepassing op ieder type bedrijf, maar laten we eens kijken naar de voordelen van het diversifiëren van jouw verdienmodellen als (startende) ondernemer.

Terug naar overzicht