1. Begin met een duidelijk plan

Jouw voorbereiding op het ondernemerschap begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Hierin kijk je onder andere naar jouw bedrijfsidee, de markt en naar het financiële plaatje. Maar zie het schrijven van een ondernemingsplan ook als een persoonlijke checklist en een haalbaarheidsonderzoek. Door dit plan te schrijven, blijf je gefocust en voorkom je dat je verzandt in bijzaken. Wil je meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan. Bezoek dan deze pagina.

2. Zorg voor een financiële buffer

Bouw vanaf de start een financiële buffer op. Maar het is nog prettiger wanneer je bij de start van jouw bedrijf al een buffer achter de hand hebt om ±3 maanden te kunnen overbruggen. Bijvoorbeeld bij gebrek aan opdrachten of door ziekte. Ben je eenmaal gestart met ondernemen, probeer dan 40% van jouw inkomsten apart te zetten voor belastingen en onvoorziene zakelijke kosten. Bereid je ook voor op schommelingen in jouw inkomsten.

Wil je een eerste indicatie krijgen over hoeveel belasting jij zou moeten betalen als startende ondernemer in 2025? Lees dan deze blog van onze adviseur Frank Baltes. In dit artikel krijg je meer inzicht in het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen als ondernemer. 

3. Maak gebruik van fiscale voordelen

Als startende ondernemer heb je mogelijk recht op fiscale voordelen. Hiervoor dien je wel te voldoen aan onder andere het urencriterium. Zorg ervoor dat je vooraf op de hoogte bent van alle bijkomende spelregels, zodat je geen geld laat liggen in jouw uiteindelijke aangifte inkomstenbelasting. Voldoe je aan het urencriterium, dan heb je als startende ondernemer in ieder geval recht op de zelfstandigen- en startersaftrek en de mkb winstvrijstelling.

TIP: Volg onze online training 'Ondernemen en belastingen' waarin wij jou informeren over alle fiscale rechten en plichten voor jou als (startende) ondernemer. Via deze link bezoek je onze agenda.

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

4. Investeer in je netwerk

Het vinden van nieuwe klanten kost doorgaans meer tijd en energie dan het behouden van bestaande klanten. Daarom is het ook belangrijk om tijd en energie te stoppen in jouw netwerk. Blijf altijd op zoek naar nieuwe klanten en bouw een breed (relevant) netwerk op. Zorg er in ieder geval voor dat je online actief bent middels een eigen website en via sociale media. Maak keuzes in de online platformen. Jouw klant zit nooit op alle kanalen dus kies (op basis van jouw ondernemingsplan) bewust voor enkele platforms. Maar zorg naast online zichtbaarheid ook lokaal voor een relevant netwerk. Word bijvoorbeeld lid van de lokale ondernemersvereniging of bezoek eens een vakbeurs.

Zorg er tot slot voor dat je niet afhankelijk bent van 1 of enkele opdrachtgevers, maar dat je voldoende diversiteit hebt in klussen en klanten. Hierdoor bouw je automatisch een brede klantenkring op en kan jij jezelf als expert in de markt zetten.

5. Richt je administratie professioneel in

Start vanaf dag 1 met het op de juiste manier inrichten van jouw boekhouding en zit erbovenop. Zo voorkom je dat je het overzicht mist waardoor de kans op fouten beperkt is. Een kloppende administratie is immers het dashboard van jouw bedrijf. Tegenwoordig zijn er veel verschillende (professionele) boekhoudprogramma's waar je alles gemakkelijk kunt bijhouden. Overweeg daarnaast om een boekhouder in te schakelen voor ondersteuning in dit proces.

6. Denk aan je toekomst

Het lijkt wellicht nog ver weg, maar vergeet niet om na te denken over jouw pensioen. Als ondernemer heb je na je pensionering alleen recht op AOW, dus het is belangrijk om vroeg te beginnen met het onderzoeken van je pensioenmogelijkheden. Wil je meer weten over de opbouw van pensioen, lees dan dit artikel eens. In ieder geval is het goed om te weten dat jouw inleg op een geblokkeerde pensioenrekening een aftrekpost is op jouw winst wink

"Door deze tips te volgen, leg je een solide basis voor jouw bedrijf in 2025. Onthoud dat ondernemen een leerproces is en dat je jezelf steeds verder zult ontwikkelen. Geniet van het proces en focus op wat je het liefste doet. Succes met je nieuwe avontuur!"

Blogger:

Joeri Goede | Initiatiefnemer

Joeri Goede is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers. Hij zoekt graag samen met jou naar de verbinding voor een mooie samenwerking. Joeri was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel en heeft sinds die tijd een groot netwerk opgebouwd.

Terug naar overzicht